Standardul Imobiliar

Standardul European Imobiliar ( EN 15733)

In cadrul board-ului Confederatiei Europene a Agentilor Imobiliari ( CEI ) de la Venetia (3-5 .03.2010), la care a participat alaturi de reprezentantul ARAI – dl. Cristian Popescu – Ialomita si dl. Iulian Niculae,

Presedintele CEI, dl. Manuel Negrao a tinut sa sublinieze importanta Standardului European.

CEI SALUTA APARITIA OFICIALA A STANDARDULUI EUROPEAN PENTRU

SERVICIILE IMOBILIARE

EN 15733 serveste protectiei consumatorilor din intreaga Europa si la imbunatatirea serviciilor oferite de agentii imobiliari.

A aparut oficial primul standard European unificat pentru serviciile agentilor imobiliari . Comitetul European pentru Standardizare (CEN) a comunicat la sfarsitul lunii ianuarie finalizarea Standardului European EN 15733 – SERVICII ALE AGENTILOR IMOBILIARI – CERINTE PENTRU ACTIVITATEA DE PRESTARE A SERVICIILOR AGENTILOR IMOBILIARI.

Astfel se incheie cei patru ani de munca pentru elaborarea acestui standard.

Manuel Negrao, Presedintele CEI – Confederatia Europeana a Agentilor Imobiliari – (www.webcei.com), saluta acest eveniment. “Toti cei care au contribuit prin munca la dezvoltarea acestui standard au impartasit acelasi interes: sa imbunatateasca calitatea serviciilor agentilor imobiliari in Europa. Impreuna cu asociatiile imobiliare nationale din Europa, am lucrat in mod consecvent pentru imbunatatirea calitatii acestor servicii.”

Acest standard a umplut un gol in intelegerea activitatii imobiliare, a declarat domnul Negrao, atat pentru agentii imobiliari cat si pentru consumatori. Consumatorii din intreaga Europa pot folosi acest standard ca punct de referinta cand angajeaza serviciile unui agent imobiliar. Domnul Negrao a continuat, “prin EN 15733, agentii imobiliari si consumatorii europeni detin acum o platforma consistenta de reguli pe care sa se bazeze in relatiile lor profesionale.”

Standardizarea europeana a serviciilor agentilor imobiliari contine reguli pentru relatiile dintre brokeri si clientii lor. Acest standard reglementeaza continutul contractelor imobiliare, informatia ce va fi primita de catre agent de la client, cat si obligatiile generale dintre parti. Domnul Negrao a declarat “ne-am confruntat timp indelungat cu diferente majore intre cerintele tarilor implicate in privinta nivelului calificarii agentilor imobiliari si a diferitelor reglementari nationale pe care a trebuit sa le luam in considerare.”

In total, 31 de tari au contribuit la realizarea Standardului European pentru serviciile imobiliare. Sub conducerea Comitetului European pentru Standardizare (CEN) au lucrat specialisti ai institutiilor nationale de standardizare si reprezentanti ai asociatiilor nationale ale agentilor imobiliari.

Interesul consumatorilor a fost identificat si evidentiat cu ajutorul participantilor membri ai organizatiilor pentru protectia consumatorilor – internationale si nationale.

D-nul Negrao a explicat ca “in acest fel, toate interesele legitime ale consumatorilor au fost protejate tinandu-se cont de circumstantele speciale ale pietei imobiliare din Europa. Atat reprezentantii agentilor imobiliari cat si reprezentantii institutiilor de protectie a consumatorilor au facut concesii . O parte din exigentele agentilor imobiliari au trecut pe locul doi insa si o parte din sugestiile Federatiei Europene de protectie a consumatorului”. La final, standardul a fost acceptat de cele 31 de tari cu o majoritate de aproape 96%. Sistemul de vot din cadrul CEN a utilizat aceleasi proportii ale voturilor folosite in cadrul UE. Acest procent arata ca standardul a fost aproape unanim acceptat .

Pentru prima oara prin EN 15733, agentii imobiliari din Europa au creat un set uniform de reguli pentru a le sustine serviciile. Asigurarile obligatorii ale agentilor, un sistem managerial pentru inregistrarea plangerilor clientilor, folosirea contractelor predefinite, obligatia de a informa clientii etc, toate acestea sunt cuprinse in standard.

“Stim ca EN 15733 reprezinta doar inceputul activitatii de standardizare a serviciilor agentilor imobiliari in intreaga Europa”, a declarat Andre Groot, Presedintele Comitetului Tehnic al CEN.

Este o realizare extraordinara ca tarile cu un statut foarte evoluat pentru profesia de agent imobiliar si tarile fara niciun fel de reglementari legale referitoare la domeniul imobiliar au reusit cu succes sa cada de accord asupra acestui standard European. “ Multe opinii contradictorii au fost discutate de-a lungul a patru ani de munca in Comitetul Tehnic. “Exista un singur lucru pe care standardul nu l-a putut realiza”, a spus domnul Groot. “Standardul nu poate elimina nivelul diferit al legislatiilor nationale si nici nu poate revizui regulile de admitere in aceasta profesie. Deasemenea, nu poate sa uniformizeze nivelul comisionului platit in tarile din Europa. Insa domnul Groot si-a continuat declaratia spunand “standardul reprezinta un set nou de norme pentru agentii imobiliari si clientii lor in afacerile pe care le fac impreuna”

Urmatorul pas este ca EN 15733 sa fie adoptat de catre Institutiile Nationale de Standardizare ca un standard national. Agentii imobiliari nu sunt obligati sa adopte Standardul. CEN sau Instititutiile Nationale de Standardizare nu pot face ca EN 15733 sa devina obligatoriu. “Dar daca un agent imobiliar adopta standardul si declara ca se ghideaza in munca sa dupa EN 15733, atunci clientul va sti foarte clar ce drepturi are, asa cum apar in standard spre exemplu”, explica domnul Groot.

CEI (Confederatia Europeana a Agentilor Imobiliari) este interesata ca un numar cat mai mare de agenti imobiliari sa adere la standardul EN 15733. Cu patru ani in urma CEI a propus o schita a acestui standard Comitetului European pentru Standardizare. De aceea salutam varianta finala a acestuia si incurajam agentii imobiliari sa il foloseasca”, a explicat domnul Negrao. In acelasi timp, el a subliniat urmatorii pasi care vor fi facuti in implementarea standardului in Europa. „Stim ca acest standard este doar inceputul. Impreuna cu asociatiile partenere – CEPI de exemplu – lucram deja pentru imbunatatirea standardului dupa cum este mentionat si in EN 15733. Am infiintat deja un grup de lucru a pentru definirea principalelor cerinte de calificare in munca de agent, pentru cei care vor sa lucreze sub incidenta EN 15733.

In aceasta etapa din punct de vedere al grupurilor europene ce reprezinta interesele brokerilor imobiliari, EN 15733 nu este pe deplin dezvoltat, a continuat D-nul Negrao.

In alte privinte standardul este foarte clar. Intr-o nota, EN 15733 recomanda, pentru evitarea neintelegerilor, ca agentul si clientul sa cada de acord asupra unui contract cu caracter exclusiv. Se arata astfel ca prin elaborarea acestui standard s-au facut niste declaratii decisive referitoare la relatia partilor implicate, explica domnul Negrao.

Standardul subliniaza faptul ca atat clientii privati cat si cei comerciali intra in prevederile EN 15733.

Pentru ca EN 15733 sa devina eficient trebuie sa fie adoptat de catre Institutiile Nationale de Standardizare ca un standard national. CEI spera ca acest proces sa fie inchis pana la sfarsitul lunii iulie 2010.

In mai/iunie 2010 CEI va organiza in tarile membre prezentari ale EN 15733 in cadrul unor conferinte, impreuna cu asociatiile nationale ale agentilor imobiliari.

Mai multe detalii la: www.web-cei.com

NOTE

Din partea Romaniei, la elaborarea standardului a participat ASRO (Asociatia Romana de Standardizare), in cadrul Comitetului tehnic CEN . Reprezentantul permanent ASRO a fost – arh. Cristian Popescu – Ialomita (Presedintele Comitetului Tehnic ASRO) . La unele sedinte CEN au mai participat, ca membri ai CT ASRO – dl. Liviu Ureche – fost membru ARAI , d-na Daniela Theodor, dl. Aurel Pamfile si dl. Gh. Ciubotaru – toti de la Protectia Consumatorului.

Standardul, elaborat oficial doar in Engleza, Franceza si Germana urmeaza a fi tradus oficial si aprobat de catre Comitetul Tehnic ASRO – dupa care va deveni Standard Romanesc.

Comitetul Tehnic ASRO a fost infiintat la initiativa si cu sprijinul material al ARAI.

Membrii acestui Comitet , ca si Presedintele (arh. C. Popescu – Ialomita) sunt considerate experti absolut independenti de orice alta afiliere la organizatii sau societati si platesc la ASRO o taxa personala anuala. De asemenea, in cadrul participarilor la Comisia Tehnica CEN, ei reprezinta ASRO, iar activitatea lor este indrumata si validata de Comitetul Tehnic ASRO.

Standardul nu este obligatoriu, dar nici un alt standard nu va mai putea apare cu referinta la activitatea agentilor imobiliari.

In acceptiunea Standardului – AGENT IMOBILIAR – este si persoana fizica si societatea (agentia) care presteaza activitate cu caracter imobiliar.

Urmatoarele aspecte ale Standardului European se datoreaza initiativelor reprezentantilor ASRO din Comitetul Tehnic CEN

  • Aplicabilitatea Standardului si pentru clientii persoane fizice (nu numai pentru „consumatori”)
  • Recomandarea incheierii de contracte exclusive
  • Prevederile referitoare la tranzactiile cu terenuri
  • Prevederile referitoare la cunostintele cu caracter tehnic privind constructiile si normele de urbanism pe care trebuie sa le aiba un agent imobiliar

Standardul nu poate fi publicat ca atare – CEN si ASRO (in Romania) au drepturi de autor. ARAI va negocia un cuantum acceptabil pentru achizitia standardului de catre membrii sai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*